7 de abril de 2017

CRÒNICA DE CORNELLÀ DEL MES DE MARÇ




El darrer Ple Municipal de Cornellà va aprovar la moció conjunta d’ICV-EUiA, ERC i CeC-CpC per garantir el dret a l’empadronament.
A l’anterior sessió plenària de l’Ajuntament de Cornellà es va decidir posposar l’aprovació d’una moció presentada per Ciutadans que proposava recomanar l’eliminació del peix panga dels menús escolars dels centres educatius de la nostra ciutat. Finalment el Ple del mes de març va aprovar l’acord que recull totes les aportacions que va fer el grup d’ICV-EUiA en aquest debat. Aquestes aportacions consistien en anar més enllà de l’eliminació del peix panga per promoure unes dietes escolars saludables, ecològiques i de proximitat. La proposta que es va aprovar recull que l’Ajuntament coordini amb les AMPA i les direccions escolars campanyes d’informació i assessorament sobre aquesta transició.
El Ple del mes de març va servir per donar compte de la liquidació del pressupost de l’any 2016 que es va tancar amb pràcticament 12 milions d’euros de superàvit. El Portaveu del Grup ICV-EUiA Arnau Funes va defensar que “aquest superàvit es genera en gran part per la dificultat que s’està trobant l’Ajuntament per contractar les obres públiques i també en part per les ofertes a la baixa que fan les empreses de serveis”. Funes va ressaltar la preocupació del seu grup ja que “tant una cosa com l’altra acaben generant precarietat en els treballadors/es de les empreses que ofereixen aquests serveis”.

Moció Pisos ocupats (PSC).
L’equip de govern va presentar dues mocions en aquest darrer Ple. La primera sobre la sentència del Tribunal Constitucional relativa l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU). Aquesta sentència podria significar que els ajuntaments haguessin de procedir a la devolució d’importants quantitats recaptades en concepte d’IIVTNU (o popularment conegut com a plusvàlua) per culpa d’una regulació incorrecta. Amb l’aprovació d’aquesta moció l’Ajuntament de Cornellà demana una regulació urgent per part de l’Estat i es demana un fons estatal de compensació per als ajuntaments que hagin de retornar quantitats. A proposta del Grup d’ICV-EUiA es va incorporar que aquest fons estatal es contempli també en cas de minoració d’ingressos dels ens locals com a conseqüència d’aquesta sentència.
La segona moció del grup socialista va desencadenar un intens debat que fins i tot es va interrompre en un parell d’ocasions per intervencions o escridasses del nombrós públic que omplia la Sala de Plens de l’Ajuntament. El govern municipal proposava amb aquesta moció demanar la modificació de la Llei d’Enjudiciament Civil bàsicament per desallotjar de forma immediata les persones que ocupin un pis de forma il·legal sempre que aquest sigui propietat de persones físiques, entitats socials o administracions públiques. ICV-EUiA, que va anunciar el seu vot contrari en tot moment, va demanar que es retirés la moció per considerar-la incompleta a la hora d’abordar les diferents realitats i necessitats de la ciutat. Arnau Funes va argumentar que aquesta moció no distingeix entre els diferents tipus d’ocupacions i tampoc aborda des d’una perspectiva social la situació de les persones ocupants. El portaveu ecosocialista va reconèixer que existeix una problemàtica amb determinades ocupacions que deriven especialment en conflictes amb les comunitats de veïns. Sovint aquestes ocupacions son coordinades per màfies que s’aprofiten de la situació de vulnerabilitat de persones que no han pogut pagar l’hipoteca o el lloguer a preu de mercat i es veuen obligades a recórrer a aquestes màfies per accedir a un pis. Des d’ICV-EUiA es va denunciar que aquesta moció no parla en cap moment de les màfies i posa només el focus en les víctimes per partida doble; d’una banda de l’estafa de les màfies i d’altra banda dels desnonaments. Funes va concloure que, malauradament, aquestes situacions de conflictes es continuaran donant mentre no es garanteixi el dret a l’habitatge d’una forma efectiva. Finalment la proposta del grup socialista es va aprovar amb el recolzament dels tres regidors de Ciutadans i l’abstenció del PP, mentre que ICV-EUiA, ERC i CeC-CpC van votar en contra.
Garantir el dret a l’empadronament.
Els grups polítics d’ICV-EUiA, ERC i CeC-CpC van presentar conjuntament dues mocions en aquest Ple del mes de març. En primer lloc es va debatre la moció que proposava l’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum la qual va ser refusada amb els vots en contra de PSC, C’s i PP. En aquest debat des d’ICV-EUiA es va defensar que els ciutadans i les ciutadanes han de poder votar per decidir el seu futur i el PP no només nega aquest dret sinó que no hi ofereix cap alternativa
La segona moció conjunta presentada pels grups d’esquerres relativa a garantir el dret a l’empadronament principalment recollia l’exigència de donar compliment efectiu a la moció presentada per ICV-EUiA l’any 2014. L’Ajuntament es compromet amb aquest acord  a garantir el els drets de totes les persones resident a Cornellà a ser empadronades, i per tant a poder disposar de drets fonamentals com l’escolarització, l’accés a la sanitat i als serveis socials. El grup socialista després d’esmenar diferents acords va acabar donant suport a la moció la qual cosa va suposar l’aprovació d’aquesta.

Copagament farmacèutic i suport als treballadors del Lot 22 d’El Prat.  

El grup polític de Ciutadans va presentar una moció per demanar una modificació de l’actual sistema de copagament farmacèutic. El regidor d’ICV-EUiA va argumentar el vot contrari del seu grup defensant un canvi complet de model del sistema de copagament farmacèutic donat que les successives reformes només han provocat un encariment generalitzat del preu dels medicaments. Gómez també va recordar que més de 400 medicaments van ser exclosos de la llista de medicaments finançats provocant que els malalts hagin d’aportar el 100% del preu i a més es va liberalitzar el preu d’aquests medicaments provocant encara més encariment. Des d’ICV-EUiA es va defensar un canvi de model apostant per mesures més estructurals, principalment de fiscalitat justa i progressiva i per mesures de racionalització en la dispensació de medicaments.
Per la seva banda la Regidora María Carmen López va presentar una moció de suport als treballadors del sector de la restauració de l’Aeroport del Prat-Barcelona. Des del Grup de l’Esquerra Plural, els regidors Arnau Funes i Sergio Gómez van mostrar el total recolzament a la moció i en conseqüència als treballadors del Lot 22 d’Aena en la seva lluita contra la precarietat.     
Grup Comunicació d'EUiA Cornellà Llobregat
cornella@euia.cat
https://twitter.com/EUiACORNELLA
http://es-es.facebook.com/people/Euia-Cornella/
 http://www.youtube.com/user/EUiACornella
 Local: C/Verge del Pilar nº 25 Telf.-933771778


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por participar.

Un cordial saludo.
Grupo Comunicación EUiA Cornellá de Llobregat