2 de febrero de 2010

La missió parlamentària espanyola de verificació dels drets humans a Colòmbia aposta per una sortida negociada al conflicte armat intern per aconseguir la pau



El senador d´EUiA, Joan Josep Nuet,
ha format part de la delegació

 
Una missió de parlamentaris de l´Estat espanyol composada per Jordi Pedret (PSC), Carles Campuzano (Convergencia i Unió), Francesc Canet (Esquerra Republicana de Catalunya), Joan Josep Nuet (EUiA-Entesa Catalana de Progrés), Mikel Basabe (Aralar), Inés Sabanés (Izquierda Unida) i Marián Suárez (Eivissa pel Canvi) han visitat Colòmbia del 23 al 30 de gener. Aquesta missió va ser organitzada per la Plataforma per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.

Els integrants de la missió s´han entrevistat amb l´ambaixador d´Espanya a Colòmbia, representants de l´església catòlica, luterana i menonita, la Cort Suprema de Justícia, Consens de Cartagena, el coordinador de l´Àrea Jurídica de la OACNUDH, MOVICE, Coordinadora de Víctimes UP, Mesa Nacional de Víctimes, Asfamipaz, G-24, Colombians i Colombianes per la Pau, Centrals obreres (CUT, CTC i CGT), Comissió de Drets Humans i Audiència de la Cambra de Representants, Moviment de Dones, Alt Comissionat per a la Pau a Colòmbia, Programa Presidencial de DIH i DH, Ministeri de l´Interior i Justícia, Fiscalia General de la Nació, Sostre Comú, representants de partits polítics i organitzacions socials nacionals i territorials de DD. HH. pertanyents a la Coordinadora Colòmbia-Europa-EE.UU.

La delegació, aconpanyada per la Guàrdia Indígena, va viatjar a Cali i Medellín on es va entrevistar amb nombroses organitzacions sindicals, de dones i DD. HH. I amb institucions locals.

Aquesta visita s´ha donat en el context de la negociació del Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i Colòmbia, coincidint amb el semestre durant el qual el Govern espanyol ostenta la Presidència del Consell de la Unió Europea i la celebració, el mes de maig a Madrid, de la Cimera de caps d´Estat d´Amèrica Llatina i la Unió Europea. Per aquest motiu, cobra suma importància que els Drets Humans a Colòmbia estiguin presents a l´agenda política espanyola i europea.

Sota aquest prisma es va constituir aquesta missió de verificació que ha tingut com objectiu constatar la situació dels Drets Humans en tres sectors de la societat colombiana: les dones, els sindicalistes i els defensors de Drets Humans.
que,
La comissió parlamentària vol deixar constància que durant la missió de verificació, els testimonis de patiment de les víctimes de la vulneració dels drets humans els han produït una forta commoció i, en conseqüència, consideren que elles han de ser l´objectiu preferent de les agendes nacional i internacional.

Amb tot el material i la informació recopilats durant aquesta setmana, la missió procedirà pròximament a l´elaboració de l´Informe de Verificació de la situació dels Drets Humans a Colòmbia. De moment, han formulat les següents propostes:

1. Instar a les parts en conflicte a complir les resolucions emeses per l´ONU en relació al conflicte colombià i a buscar una solució negociada del conflicte armat intern.

2. Instar al Govern colombià a reconèixer públicament l´existència d´un conflicte armat intern, a complir amb la seva obligació d´observar i defensar la llei, de respectar, protegir i fer realitat els drets humans i a garantir a totes les víctimes la justícia i la reparació.

3. Incorporar la discussió sobre la situació dels DD. HH. en el diàleg bilateral entre els governs colombià i espanyol.

4. Vincular la firma del Tractat de Lliure Comerç entre Colòmbia i la Unió Europea al respecte dels DD. HH. en aquest país.

5. Comprometre a les parts en conflicte (forces armades, paramilitars i guerrilla) a no involucrar a la població civil en el conflicte, i al govern i les forces insurgents a propiciar l´intercanvi humanitari i el compliment del Dret Internacional Humanitari.

6. Comprometre al Govern colombià en el respecte i garantia del legítim treball desenvolupat pels defensors dels drets humans i els líders socials: sindicalistes, camperols, indígenes, afrocolombians, dones, estudiants i periodistes
.
7. Sol.licitar al Govern colombià el respecte de l´autonomia reconeguda dels pobles indígenes a través del reconeixement de l´autoritat dels cabildos, assegurant-los un pressupost suficient per als seus programes de salut, producció, educació i medi ambient.

8. Comprometre a la comunitat internacional i a Espanya, en particular, en la necessitat de vincular la cooperació al desenvolupament amb Colòmbia al respecte i promoció dels drets humans, la pau i la cohesió socio-econòmica i cultural del país.

9. Comprometre al Govern colombià en el respecte del principi d´independència del poder judicial.

10. Comprometre al Govern colombià en un autèntic i efectiu procés de veritat, justícia i reparació de les víctimes del conflicte.

11. Comprometre al Govern colombià en el desenvolupament de polítiques que evitin els desplaçaments forçats de la població i pal.liin la situació de les persones desplaçades
.
Els membres de la missió de verificació dels drets humans a Colòmbia formulen aquests propostes des d´una posició d´aposta pel diàleg i per una sortida negociada al conflicte armat intern que es viu a Colòmbia per aconseguir la pau amb justícia social reiteradament reclamada per la població colombiana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por participar.

Un cordial saludo.
Grupo Comunicación EUiA Cornellá de Llobregat