16 de febrero de 2010

Suport a les consultes populars


Mª José Pardo


Grup Municipal d’EUiA

EUiA, que somos una izquierda catalanista y federalista, debe defender una Catalunya que se sienta cómoda en una España plurinacional, pluricultural y plurilingüe. Las campañas mediáticas han marcado un terreno de juego en que la mayoría de la ciudadanía no participa, parece que solo hay dos posturas
una de una España centralista y otra que quiere separarse, sin aparecer otra opción que posiblemente sea la mayoritaria que sea la del Estado Federal. EUiA, también defiende el derecho a la autodeterminación de los pueblos, creemos además en la necesidad de que la participación ciudadana no sea solo en el momento de votar sino que el debate político sea vida cotidiana.
Por ello damos soporte a la entidad “Cornellá Decideix”, aunque no estemos de acuerdo en el contenido concreto de la consulta.





Catalunya es troba ara mateix en una cruïlla històrica indefugible. Després de gairebé trenta anys del restabliment de les llibertats democràtiques, les limitacions del marc polític i jurídic vigent, pel que fa a la nostra realitat nacional, s’han fet evidents amb la darrera reforma de l’Estatut.



No només es tracta de resoldre un fet nacional de profundes arrels històriques. El que està en joc en els propers anys és la possibilitat de construir amb prou garanties d’èxit la Catalunya del futur: un país nacionalment integrador, socialment cohesionat i econòmicament pròsper.



És per això que cada cop són més els sectors socials i econòmics que, partint de sensibilitats ideològiques diverses, reclamen la necessitat d’avançar democràticament cap al lliure exercici del dret a decidir.



En aquest sentit, les consultes populars sobre el Dret a Decidir de Catalunya celebrades el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt i el passat 13 de desembre en 166 municipis més, han marcat un punt d’inflexió en la conjuntura política actual. Cada cop són més els municipis d’arreu de Catalunya disposats a
estendre la mateixa iniciativa. El Baix Llobregat i Cornellà no són alienes a aquestes iniciatives ciutadanes.



Cornellà ha de tornar a ser protagonista en la nova lluita per la regeneració democràtica com ho va ser en els darrers anys del franquisme. Les lluites obreres de Laforsa o Elsa per la llibertat sindical, el moviment veïnal per la reivindicació de la canalització del riu Llobregat van fer destacar la nostra ciutat.

La pressió popular va aconseguir que el darrer consistori franquista de Cornellà pagués els professors de català. Les consultes populars són la continuació d’aquella lluita ara amb l’objectiu de poder exercir el dret a l’autodeterminació.



El Dret a Decidir és l’exercici de la plena democràcia i el reconeixement del dret del poble català a triar el seu futur en llibertat.



Expressar el reconeixement a l’entitat “Cornellà Decideix” i a aquelles persones de la ciutat que han iniciat el moviment per tal de promoure una consulta sobre la sobirania del nostre país a Cornellà.



Els processos de participació ciutadana enriqueixen la societat, la humanitzen i la fan més democràtica.







No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por participar.

Un cordial saludo.
Grupo Comunicación EUiA Cornellá de Llobregat