16 de junio de 2010

EUiA recolza l´apagada de llum del 21 de juny impulsada pel moviment veïnal per a denunciar la mala gestió del servei elèctric

Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) s´ha compromès a recolzar l´apagada de llum del dilluns 21 de juny -a les 22´30 hores i durant 10 minuts- que promou la Confederació d´Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) per a protestar contra la mala gestió del mercat elèctric, la desinversió de les companyies a la xarxa de distribució, i per a reivindicar unes tarifes més progressives, que penalitzin el consum excessiu i apostin per les energies renovables més sostenibles.


El coordinador general d´EUiA i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles, ha comunicat a la Junta de la CONFAVC aquest compromís de recolzament de la campanya, en un context de malestar veïnal agreujat per les declaracions públiques del president de la patronal de l´energia elèctrica (UNESA) Pedro Rivero, en les quals afirma que aquest juliol la Tarifa d´ Últim Recurs (TUR) -que afecta prop de 25 milions de consumidors- hauria d´incrementar-se entre un 8% i un 9%.



L´entitat veïnal ja va criticar públicament el dèficit de les inversions de les companyies elèctriques, després dels fets de la passada nevada del 9 de març, que van deixar sense llum a 50o mil abonats, entre les 40 mil persones que van estar més de 5 dies mancades del servei elèctric. Paral•lelament la companyia Fecsa- Endesa ha fet públic aquests mesos que ha triplicat els seus beneficis durant el primer trimestre d´enguany respecte l´any passat, arribant a la suma de 1.535 milions d´euros.



La CONFAVC, que aglutina 661 AV i 28 federacions, fa un any i mig que va endegar la campanya "Prous abusos als nostres barris", per denunciar l´alça dels preus dels serveis bàsics, tant de les tarifes del servei elèctric, de l´aigua, del transport, etc. Uns preus que s´han incrementat molt per sobre del IPC anual, i que per la seva funció social, haurien d´estar regulats per l´administració pública i no pel lliure mercat.

 
COMUNICAT DE PREMSA
Confederació d´Associacions Veïnals de Cataluña



La direcció d’ENDESA rebutja parlar amb els i les representants veïnals tancats el passat dijous a la seu de la companyia per protestar per l’alça de les tarifes elèctriques i el seu nefast servei


Després de més de dues hores durant les quals més de 70 representants veïnals de tot Catalunya s’han tancat a la seu d’ENDESA de Barcelona per a rebutjar l’alça de les tarifes elèctriques en una conjuntura de crisi econòmica i el mal servei de les companyies, la direcció de l’empresa ha rebutjat parlar amb una delegació de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, la CONFAVC.

L’assalt a l’edifici i la protesta ha començat a les 13 hores del migdia, quan els i les dirigents veïnals procedents de Badalona, Barcelona, Mataró, Mollet del Vallès, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Castelldefels, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramanet, Sant Feliu del Llobregat, i Vilanova i la Geltrú, han ocupat la seu protestant contra la política tarifària tant de la companyia com del Govern central, i reivindicant unes tarifes més progressives, amb IVA reduït del 4%, i no del 18% com es pretén imposar a partir de juliol- i que penalitzin el consum excessiu i apostin per les energies renovables més sostenibles.

Malgrat les dues hores de l’ocupació, durant la qual els veïns i veïnes han encès espelmes cridant consignes contra el servei elèctric com “Això és un atracament”, “ENDESA, ens roba!”, la direcció de l’empresa ha denegat reunirse amb la delegació dels representants veïnals.



Les accions de la campanya que té el lema “Si no l’apagues, la pagues: prou abusos de les companyies elèctriques”, seguiran als barris amb assembles a les AV el dia 16 de juny.

Malgrat que la campanya de denúncia contra la gestió del servei elèctric arrenca des de fa un any -en aquell context les AV exigien paralitzar la liberalització del sector- el malestar veïnal s’ha agreujat per l’anunci aquesta setmana, per part del Govern central, de l’alça del 3% com a mínim del rebut de la llum, una mesura que també afectarà la tarifa d’últim recurs (TUR), la única sobre la qual l’Executiu té tot el control -després de la liberalització del mercat elèctric a partir de juliol passat- i que afecta 26’8 milions de llars, comerços i petites i mitjanes empreses.

La CONFAVC ja va criticar públicament el dèficit de les inversions de les companyies elèctriques, després dels fets de la passada nevada del 9 de març, que van deixar sense llum a 50o mil abonats, entre les 40 mil persones que van estar més de 5 dies mancades del servei elèctric. Paral•lelament la companyia FECSA-ENDESA ha fet públic que ha triplicat els seus beneficis durant el primer trimestre d’engany respecte l’any passat, arribant a la suma de 1.535 milions d’euros.

Davant d’aquest malestar veïnal, la CONFAVC i les 668 AV i 29 federacions adherides, han promogut una “Apagada popular” aquest 21 de juny, entre les 22’30 i durant 10 minuts, que ha rebut el recolzament de sindicats majoritaris, com UGT i CCOO, i partits com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), i dels ajuntaments de Mataró, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma, més d’altres on es preveu que les AV presentin mocions.

Aquestes accions segueixen també la línia de denúncia iniciada fa un any i mig per una campanya més general "Prous abusos als nostres barris", per rebutjar l’alça dels preus dels serveis bàsics, tant de les tarifes del servei elèctric, com de l’aigua, del transport públic, de la recollida de la brossa. etc.

Uns preus que s’han incrementat, en la majoria dels casos, per sobre del IPC anual, en el marc d’un context de crisi econòmica i d’uns barris en els quals cada vegada hi ha més famílies amb tots els adults a l’atur i que estan al llindar de la pobresa i l’exclusió social.

Per més informació: Neus Ràfols, Comunicació CONFAVC
93 268 89 80/ 653 79 43 50 premsa@confavc.cat/ http://www.confavc.cat/
Material gràfic: http://www.flickr.com/photos/confavc
http://barrisenxarxa-confavc.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por participar.

Un cordial saludo.
Grupo Comunicación EUiA Cornellá de Llobregat